sunnuntai 1. helmikuuta 2015

MP 15 -MESSUT TÄYTTIVÄT MOTORISTIEN ODOTUKSET

Pilvinen sää ja kirpeä viima sallivat päivän vieton sisätiloissa hyvällä omalla tunnolla, mutta tuskinpa aurinkokaan olisi pidätellyt innokkaita MP-harrastajia ja moottoripyöristä kiinnostuneita saapumaan Pohjoismaiden suurimpaan moottoripyöränäyttelyyn Helsingin Messukeskukseen.

Moottoripyörämessuilla ollaan liikkeellä tunteella. Järki on syytä jättää narikkaan, jotta vauhdin hurmasta ja vapauden tunteesta haaveilua ei rasittaisi taloudelliset realiteetit.  Moottoripyörä lienee yksi kalleimmista turhakkeista, mutta tuo omistajilleen sellaista nautintoa, ettei veden pitäviä perusteita harrastukselle ja hankinnoille edes kaivata.  Unelma uudesta menopelistä painui taatusti viikonloppuna monen motoristin tai sellaiseksi haaveilevan päiväuniin.

MP 2015 –tapahtuma tarjosi monipuolisen läpileikkauksen niin kaksipyöräisistä kuin teemaan sopivista nelipyöräisistäkin. Messuosastoilla ovat esillä koko moottoripyörien laaja kirjo matkapyöristä sporttimalleihin ja enduroista crossipyöriin. Pienempiä kuutiotilavuuksia edustivat skootterit, mönkijät ja uuden karheat mopoautot. Pakasta vedettyjen hevosvoimien lisäksi messuilta löytyi myös vaihdokit, useampia ajokilometrejä jo nielleet moottoripyörät, jotka etsivät uutta omistajaa. Itse rakennettuja ja valmispyöristä tuunattuja taidon näytteitä sekä museokilpiin hyväksyttyjä nostalgisia kaksipyöräisiä pääsi ihastelemaan ja ihmettelemään Petrol Circus Custom Show’ssa messukeskuksen länsisiivessä.
Monkey-mopo oli kasvanut pituutta. Minimopoksi ja 
taskuraketiksi tituleerattu junnu-unelma ei tarjoa 
Surina-Sussulle istuinpaikkaa, mutta ohikulkevien 
päät se ajossa varmasti kääntää. 

Messuhulinat eivät rajoittuneet vain menopeleihin ja moottoripyörävarusteisiin. Suomen Moottoriliitto ry:n järjestämät SuperEnduron MM-kisojen osakilpailut pidettiin MP-messujen yhteydessä, joten kävijät pääsivät seuraamaan kisoja veloituksetta. Haasteellisella ja ainutlaatuisella radalla nähtiin miesten ja junioreiden lisäksi naisten taidonnäytteitä.

Lauantaina messuilla kilpailtiin myös Miss Superenduro 2015 -tittelistä. Kirkkain kruunu painettiin motocrossia harrastavan hyvinkääläisen 26-vuotiaan myyntiassistentin, Suvi Heinon, päähän. Ulkoisen kauneuden lisäksi raati ihastui Heinossa hyvään asenteeseen ja omakohtaiseen motoristimaailman kosketukseen.

Tie Vie –osastolla Sport & Spa Vesileppiksen Anne
Lantto kutsui motoristit kesäkuussa Leppävirralle
Surinaa Sussuille ja Pärinää Pojille -tapahtumaan.

Tie Vie –alueella tulivat tutuksi kotimaan matkakohteet ja kauniit ajoreitit motoristiystävällisine pysähdyspaikkoineen. Motoristisinkkujakaan ei unohdettu ja samanhenkistä elämänkumppania haettiin legendaarisen Kari Salmelaisen johdolla tutulla napakymppiformaatilla.

Sunnuntain messuvieraille oli tarjolla myös hengen ravintoa. Klo 12.00 Messukeskuksen Talvipuutarhassa vietettiin Biker’s Churchissa jumalanpalvelus lyhyen kaavan mukaan. Rippikouluikäisille kirkossa käynti poiki rennon ja mieleenpainuvan elämyksen lisäksi leiman rippikoulupassiin. Voisi luulla, että tuolla leimalla olisi jopa keräilyarvoa.


Moottoriurheiluun usein miellettyjä vähäpukeisia ja krominhohtoisten kaksipyöräisten päällä poseeraavia messuemäntiä sai hakemalla hakea. Mm. Suzuki piti kuitenkin perinteestä kiinni ja satsasi silmäniloon, korokkeella komeilevien uutuuspärrien päälle oli kivunnut naiskauneutta tiukissa nahkahousuissaan. Osastoilla oli arvontoja, makeisia ja pieniä mainoslahjoja kävijöiden iloksi, mutta selkeästi muita messuja vähemmän. MP-messuilla tuotteiden ja palveluiden vetovoimaan luotettiin eikä kansan haalimiseksi käytäviltä itse osastoille tarvittu turvautua oheishoukutuksiin.

Keskiverto messukävijä on moottoripyöräilystä ja -urheilusta innostunut keski-ikäinen mies.  Lisäksi käytävät täyttyivät mopopojista ja polvenkorkuisista isiensä kanssa. Messukuvaan kuluu myös pariskunnat, joiden kesänviettoon mahdutetaan elämyksellisiä yhteisiä moottoripyöräretkiä. Vaikka viime vuosina maanteille onkin ilmestynyt huomattavan paljon naiskuljettajia, messulauantaina mukaan mahtui vain kourallinen Lady-motoristeja. Naiset ovat messuilla yhä vähemmistö vai lienevätkö hameenhelmat liehuneen jo perjantaina kun MP-messut tarjosivat ystävättärille pääsyn messuille kaksi yhden hintaan.

Moottoripyöräasusteita valmistavan Hanxin osastolla kävi kuhina.
Ajoasu-uutuuksia ihasteltiin ja messutarjouksiin tartuttiin. Valikoima
messuilla oli monipuolinen ja asiantuntevaa tietoutta tuotteiden ja
materiaalien ominaisuuksista oli helposti saatavilla.
Moottoripyörämessut Helsingin Messukeskuksessa pidetään perinteisesti kerran vuodessa tammi-helmikuun vaihteessa. Vuotta ei kuitenkaan tarvitse pärinämessuista kiinnostuvan kärvistellä, vaan kulun voi suunnata huhtikuussa Keski-Suomen MP –näyttelyyn ja toukokuussa Kuopion 2015 MP -näyttelyyn ja Lahden moottoripyörämessuille. Näihin tapahtumiin motoristit pääsääntöisesti saapuvat talvisäilytyksistä kuorituilla kaksipyöräisillä, joten messuannin lisäksi aikaa kannattaa varata myös parkkipaikalle kokoontuneiden ajoneuvojen ihailuun.

Sisäänpääsyyn oikeuttavan lipun messuille saa kassalta parin kympin hintaan, mutta kromin kiiltoisen päivän hintalappu kipuaa taatusti suuremmaksi mahdollisine parkkimaksuineen, huikopaloineen, kurkun kostuttamisineen ja rompetorin houkutuksineen. Puhumattakaan tilanteesta, jossa päästään menopelin omistajan vaihdoksesta sopimukseen. Messupäiväksi pikkuväen kanssa Pasilaan tuleville sopii parhaiten perjantain avauspäivä tai rauhallisempi sunnuntai, lauantaina menon muuttumisen iltaa kohti tunnistaa alkoholin huuruisemmaksi varsinkin ravintola alueilla.

Messukeskus tarjosi MP-messuille arvoisensa areenan ja käytännön järjestelyt sujuvat ammattimaisella otteella. Uudistuneesta ravintolamaailmasta löytyi ruumiin ravintoa kaipailevalle mieluista purtavaa. Valittavana oli mm. pastaa, pizzaa, wokkia, itämaisia herkkuja, grilliruokaa ja amerikanhampurilaisia. Myös näytteilleasettajat olivat tehneet parhaansa vastakseen messukävijän huutoon, joten innostus tulevaan ajosesonkiin oli varmasti jokaisella motoristilla kotiin viemisinä. Ajokauden alkua mittaavasta kammasta pääsi napsauttamaan sen ensimmäisen piikin. Illalla kotona pyyhittiin pölyjä kypärästä, lankattiin ajosaappaita sekä raaputettiin muutama Ässä-arpa, jotta päästäisiin ehkäpä vielä nopeammin lähemmäksi sitä jokapojan kromiunelmaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti