torstai 28. elokuuta 2014

KAUKAA KATSOTTUNA LEPPÄVIRTA ESITTÄYTYY ONNELLISTEN ASUKKAIDEN KUNTANA

13-vuotias Iittalassa ikänsä asunut teini kiljahti onnesta, kun vanhemmat kertoivat ”perhepalaverissa” jälkipolvelleen tulevasta muutosta 3.500 asukkaan Kalvolasta pääkaupunkiseudulle. Pienen pitäjän rajat olivat alkaneet ahdistaa ja reviirin laajennus houkutteli mahdollisuuksillaan. Tuntui yllättävänkin helpolta lähteä turvallisesta ja tutusta, ystävien ympäröimästä asuinympäristöstä; seikkailu odotti!

Nyt pakatessani pakaaseja matkakohteena 10.000 asukkaan Leppävirta, lapsuusmuistot ja hienoinen haikeus auvoiseen ympäristöön Hämeessä nousee mieliin. Onnellisena vantaalaisena 30 vuotta myöhemmin, lapsuusvuodet maalla ovat saaneet ansaittua arvostusta. Sen turvallisempaa, virikkeellisempää ja kauniimpaa kasvuympäristöä saa etsiä. Jokseenkin samanlaista tunnelmaa olen aistinut Leppävirrasta.

Hanxin Testikuskit-tempauksen tiimoilta on tutustuminen Hanxiin, Vesileppikseen ja Leppävirtaan käynnistynyt jo testiajovalmisteluiden ohessa etukäteen netissä surffaten, ihmisiä haastatellen ja artikkeleita lukien. Aiempi kokemus Leppävirrasta rajoittuu vitostien maiseman tarjontaan auton ikkunasta käsin matkoillamme sukulaisiin Kuhmoon. Aina on ollut muka niin kiire, ettei jalka osu jarrulle. Tulevana viikonloppuna on vihdoin aikaa ja Leppävirran antama ensivaikutelma pääsee testiin.

Onnelliset lapsuusvuodet laittoivat miettimään leppävirtalaisten onnellisuusastetta. Onnellisuuden sanotaan muodostuvan 50 % geeneistä, 10 % ympäristötekijöistä ja 40 % asenteesta. Kärkisijaa pitää asenne- ja geenionnellisina suomenruotsalaiset, mutta mielikuvissani leppoisa savolainen tulee heti perässä. Siihen päälle kun vielä lisätään tuo leppävirran tarjoamat 10 %:n ympäristötekijöiden onnellisuusmomentit, niin uskonkin vahvasti pian saapuvani onnellisten paikkakunnalle.

Hedonismin mukaan onnellisuus on nautintoa. Kun käden ulottuvilla on Leppävirran tarjoamat harrastusmahdollisuudet, uimista, hiihtoa ja luistelua ympäri vuoden, Vesileppiksen spa-hemmottelut ja joka lauantaiset tanssit kiiltävällä parketilla, jää kaukaa katsojalle mietintään, että voisiko enempää enää toivoa! Kauniit maisemat, Konnuksen kanava-alue virkistyskalastuksen mahdollistajana, metsät, pellot ja palvelut – kaikki lähellä.                   

Dienerin SWB-testissä onnellisuus muodostuu taasen suurilta osin tyytyväisyytenä omaan elämään. Kun puitteet ovat kunnossa, leppoisa savolaisuus geeneissä, jää enää ruodittavaksi asenne. Leppävirralla on virkeä elinkeinoelämä. Yrittäjyyttä tuetaan, matkailu tuo paikkakunnalle vierailijoiden virran ja jo vuodesta 1962 lähtien on leppävirtalaisista valittu vuoden kunnia-ammattilainen. Traditio, joka kuvastaa kaukaa katsovalle vahvaa työn ja työntekijän arvostusta. Ei edes keskiarvoa korkeampi työttömyysaste tai paikkakunnalta poismuuttoprosentti pysty langettamaan synkkää pilveä leppävirtalaisten onnen tielle.

Kaukaa katsottuna Kuopion kainalossa lepäävä Leppävirta on onnellisten asukkaiden asuinpaikkakunta. Leppävirta antaa paikkakuntalaisilleen komeat raamit onnelliseen elämään, värit ja siveltimenvedot jäävät asukkaan sudittavaksi. Vierailijoilleen kunta tarjoaa mahdollisuuden onnen hetkiin, yhdessä olemisen iloon, uusiin kokemuksiin ja rentoutumiseen – eli ihanteellisen paikan akkujen lataamiselle ja virkistäytymiselle sekä komeat puitteet aktiivilomalle!

Kun savolainen puhuu, on vastuu kuulijalla. Kun testikuski kirjoittaa, on vastuu lukijalla.”






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti